Mag u als particulier zelf asbest verwijderen? - Asbest Totaal Herstel
926
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-926,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Mag u als particulier zelf asbest verwijderen?

Asbest verwijderen als particulier

Heeft u in/rondom uw woning of kantoorpand asbest aangetroffen? Wij kunnen ons goed voorstellen dat u dit zelf zou willen verwijderen om op deze manier kosten te besparen. Het is echter in de meeste gevallen verboden om als particulier zelf asbest te verwijderen. Sterker nog, houdt u zich niet aan de regels omtrent asbestverwijdering, dan kunt u een fikse boete riskeren. Bovendien kan het ook erg gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Desondanks zijn er enkele situaties waarin u het asbest zelf mag weghalen. Benieuwd waar u rekening mee moet houden? U leest het hier. Neemt u liever het zekere voor het onzekere, dan kunt u natuurlijk ook Asbest Totaal Herstel inschakelen om het asbest vakkundig te laten verwijderen.

In 3 stappen asbestvrij:

1. Inventarisatie

Om asbest te laten verwijderen, heb je een asbestinventarisatierapport nodig. Nog geen inventarisatie gepland staan? Vraag deze dan aan door ons offerteformulier in te vullen.

2. Verwijdering

Wanneer de asbestinventarisatie en sloopmelding akkoord zijn, kan er worden gestart met de asbest verwijderingen. Vraag een offerte aan voor een kostenbegroting.

3. Eindcontrole

Na verwijdering wordt er een eindcontrole uitgevoerd. Hierbij controleren wij voor u of er asbestmateriaal is achtergebleven. Op deze manier bent u gegarandeerd asbesvrij.

Zelf asbest verwijderen

Asbest is een vezelachtige, onbrandbare en isolerende stof die tot 1993 veelal in de bouw werd gebruikt. Wegens de kankerverwekkende werking is het sindsdien verboden om asbest toe te passen. Het zelf verwijderen van asbest brengt dan ook de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee en is in principe verboden. Zelf asbest verwijderen mag alleen wanneer:

 

  • de totale oppervlakte van het asbesthoudende materiaal niet groter is dan 35 m²;
  • u kunt garanderen dat het materiaal niet beschadigd raakt tijdens de verwijdering ervan;
  • het om hechtgebonden asbest gaat;
  • u vooraf (minimaal een week van tevoren) een sloopmelding heeft gedaan bij de gemeente.
als particulier zelf asbest verwijderen

Is het veilig om zelf asbest te verwijderen?

Houdt u zich aan de wet- en regelgeving omtrent asbestverwijdering, dan is het saneren van asbest in principe veilig. Toch willen we u erop attenderen dat voorzichtigheid geboden is. Wanneer het asbesthoudende materiaal beschadigd raakt tijdens de verwijdering hiervan, kunnen er microvezels loskomen die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Gaat u zelf aan de slag, zorg er dan ook altijd voor dat u goede beschermende kleding aantrekt.

 

Hechtgebonden asbest verwijderen is veiliger dan de sanering van niet-hechtgeboden asbest, maar door de kankerverwekkende eigenschappen blijft het gevaarlijk. Wij raden dan ook aan om de verwijdering door een professioneel asbestsaneringsbedrijf te laten uitvoeren. In de meeste gevallen moet u alsnog een bedrijf inschakelen om de zelf verwijderde materialen te laten afvoeren. Gaat u het als particulier toch zelf afvoeren naar de plaatselijke milieustraat, zorg er dan voor dat het asbest in minimaal twee lagen plastic folie is gewikkeld.

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest

U mag hechtgebonden asbest dus zelf verwijderen, maar hoe u weet u of het bij u aangetroffen asbest hechtgebonden is? Asbest is hechtgebonden wanneer het is verwerkt in andere materialen. De vezels zitten stevig aan elkaar vast en brokkelt niet af bij verwijdering. Dit is bijvoorbeeld het geval bij dakplaten en imitatiemarmer.

 

Niet-hechtgebonden asbest daarentegen zit niet vast aan een ander materiaal of product. Hierdoor kunnen de asbestvezels eenvoudig vrijkomen en dat maakt niet-hechtgebonden erg gevaarlijk. De meeste losse asbest is geperst of geweven en zijn terug te vinden bij toepassingen die geïsoleerd dienden te worden zoals leidingen en spuitasbest.

Hoe verwijdert u asbest?

Er zijn drie diverse methoden die toegepast kunnen worden om asbest te verwijderen. Gaat u als particulier zelf asbest verwijderen, dan is alleen de eerste methode uit te voeren. De andere twee methodes zijn uitsluitend toe te passen door specialisten.

 

De openlucht methode

Asbestverwijdering in de openlucht is de minst goed beheersbare wijze om asbest te saneren. Het is dan ook van groot belang dat u, wanneer u dit zelf gaat uitvoeren, goed oplet tijdens het proces. De asbesthoudende materialen moeten tijdens verwijdering heel blijven om het vrijkomen van asbestvezels te voorkomen. Bent u bijvoorbeeld asbest golfplaten aan het verwijderen en breek het tijdens het weghalen een plaat, dan moet dit worden behandeld met speciale stoffen. U kunt hiervoor het beste eens specialist raadplegen en proberen zelf zo min mogelijk in aanraking te komen met de materialen.

 

De containment methode

Van alle methodes is deze het veiligst. De containment methode wordt veelal toegepast bij binnensaneringen. Een asbestspecialist controleert eerst waar het asbest precies zit, om vervolgens daaromheen een ruimte te bouwen van een speciaal soort folie. Op deze manier kunnen er geen asbestvezels ontsnappen. De afgesloten ruimte wordt met een machine op onderdruk gezet en door de afzuiging van de lucht worden vrijgekomen asbestvezels opgevangen en wordt de lucht binnen het containment constant gezuiverd.

De glove bag methode

Hoewel deze methode minder goed te controleren is dan de containment methode, is er wel meer veiligheid dan de openlucht methode. Het voordeel van deze toepassing, is dat het zowel binnen als buiten uitgevoerd kan worden. De expert zal eerst de bron van het asbest afsluiten door een couveusezak te plaatsen. In deze zak kan het asbest zonder gevaar vrijkomen, waarna deze volledig wordt gereinigd.

Wanneer heeft u een verhoogde kans op asbest?

Is uw woning of kantoorpand voor 1993 gebouwd en heeft het een dakleien of bitumen dak, dan is de kans aanzienlijk groot dat u asbest aantreft. Bij golfplaten kunt u aan de code zien of er wel of geen asbest in zit. Staat er op uw golfplaten een AT, NF of CAF code? Dan weet u zeker dat er asbest in zit en zal het dak compleet vervangen moeten worden. Bij de codes AF, NT, AFM, NA, AP of AV zijn de golfplaten asbestvrij. Is uw woning/pand voor 1995 gebouwd en bestaat het dak uit riet of dakpannen, ook dan is het dak asbestvrij.

Asbest inventarisatie en advisering

Weet u niet zeker of er asbest aanwezig is in uw woning of bedrijfspand? Of is het onderzoek niet uitgevoerd door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Naast saneringen kunnen wij ook een quickscan of een volledige asbestinventarisatie voor uw uitvoeren. Asbest Totaal Herstel ontzorgt u van begint tot eind. Eén aanspreekpunt voor alle werkzaamheden: totale ontzorging!

Asbest Totaal Herstel

Naast het veilig verwijderen en afvoeren van asbest kunt u ons ook inschakelen voor het herstellen van van uw woning of bedrijfspand na het verwijderen van de aanwezige asbest.

Meer weten over:

Inventarisatie

Bij sloop of renovatie is het vanuit wet- en regelgeving verplicht voorafgaand een asbestinventarisatie…

Verwijdering

Als de asbestinventarisatie en sloopmelding akkoord zijn kan er begonnen met de asbest verwijderingen…

Direct bellen

Meer informatie of een offerte aanvragen.

Stuur ons een bericht

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

1000

+ Projecten

12

Jaar ervaring

1997

Actief sinds

365

Dagen 24/7