Wat is asbest? - Asbest Totaal Herstel
1012
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1012,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Wat is asbest?

Asbest: wat is het?

Asbest zelf is een natuurlijk gesteente dat bestaat uit mineralen (silicaten) die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels: de asbestvezels. Het heeft lang bekend gestaan om een aantal goede eigenschappen, zoals is asbest sterk, slijtvast, bestand tegen basen en hoge temperaturen en bovendien was het goedkoop. Tot het midden van de jaren 90 van de vorige eeuw werd het dan ook veel gebruikt in bouwmaterialen en gebruiksgoederen. Later werd bekend dat asbest grote risico’s voor de gezondheid met zich mee kan brengen. Helaas is het vandaag de dag nog in veel gebouwen en objecten terug te vinden. Heeft u het vermoeden dat er sprake is van asbest? Dan kunt u altijd contact opnemen met het team van Asbest Totaal Herstel.

Asbestsoorten

Er zijn verschillende soorten asbest. Alle 6 bestaan ze uit kleine asbestvezels die met het oog niet waarneembaar zijn. De asbestsoorten zijn:

 

  • Chysoliet (wit), hechtgebonden asbest.
  • Tremoliet (grijs), hechtgebonden asbest.
  • Actinoliet (groen), hechtgebonden asbest.
  • Anthofylliet (geel), hechtgebonden asbest.
  • Crocidoliet (blauw), niet-hechtgebonden asbest.
  • Amosiet (bruin), niet-hechtgebonden asbest.

 

De kleur achter de asbestsoort heeft te maken met de kleur van de asbestvezels. Wanneer asbestvezels zijn verwerkt, hebben ze altijd een wit-grijze kleur. De soorten die het vaakst voorkomen zijn wit, bruin en blauw asbest. Hoewel asbest in het algemeen zeer gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid, zijn niet alle asbestsoorten even schadelijk. Zo zijn bruin en blauw asbest gevaarlijker dan wit asbest.

als particulier zelf asbest verwijderen

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest

Kijken we naar de binding van asbestvezels, dan zijn asbestsoorten in twee groepen te verdelen: hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Bij hechtgebonden asbest zijn producten waarin sterk asbest is verwerkt. Dat wil zeggen dat de vezels zijn verbonden aan een ander materiaal, denk bijvoorbeeld aan asbestcement golfplaten. Doordat de vezels sterk in het product zitten verwerkt, is de kans klein dat de vezels zomaar vrij kunnen komen (mits het materiaal in goede staat verkeert en niet wordt bewerkt of gesloopt). Heeft u hechtgebonden asbest ontdekt, dan hoeft u dit dan ook niet per se direct te laten verwijderen.

 

Niet hecht-gebonden asbest daarentegen is een stuk gevaarlijker. Bij dit soort asbest zitten de vezels niet sterk verankerd aan een ander materiaal, waardoor de vezels makkelijker vrij kunnen komen. Ademt u asbestvezels in, dan kan dit schadelijke gevolgen hebben voor uw gezondheid. Gezien niet-hechtgebonden asbest een hoog asbestgehalte heeft, tussen de 75% en 100%, wilt u dit te allen tijde voorkomen. Heeft u deze vorm van asbest ontdekt, dan moet u dit direct laten verwijderen door een erkend asbestverwijderaar.

Hoe asbestsoorten herkennen?

Aangezien asbestvezels na verwerking er altijd een wit-grijze uitzien, is asbest herkennen aan de kleur niet mogelijk. Bovendien zijn de vezels zonder microscoop toch niet zichtbaar. Verder is het ook nog eens geurloos. Het herkennen van asbest an sich is dus vrij lastig. Zelf bepalen om welk soort asbestvezels het gaat is daarom onmogelijk. De enige manier waardoor u zeker kunt zijn met wat voor soort asbest u te maken heeft, is door het inschakelen van een asbestspecialist.

 

Hoewel u niet zelf de precieze asbestsoort kunt vaststellen, kunt u wel zelf bepalen of u asbesthoudende materialen in of rondom uw woning heeft. Zo kunt u bijvoorbeeld nagaan uit welk jaartal uw woning komt. Is dit voor 1994? Dan is de kans groot dat er materialen of objecten asbest bevatten. Ook kunt u naar de structuur kijken van een materiaal of object. Heeft dit een vezelachtige structuur, dan kan dit op asbest duiden. Asbestdaken, zoals golfplaten, kunt u dan weer herkennen aan de honingraatstructuur aan de onderzijde. Tot slot kan het een voorteken van asbest zijn wanneer het materiaal een brandwerende of isolerende functie heeft. Toch willen we u op het hart drukken om altijd een professional in te schakelen wanneer u niet zeker bent van uw zaak.

Asbest verwijderen

Heeft u te maken met asbest, dan kunt u dit maar het beste laten verwijderen. Voor de sanering zijn drie verschillende methodes toe te passen. Wanneer u als particulier zelf asbest gaat verwijderen, dan mag u alleen de eerste methode toepassen. De andere twee methodes zijn uitsluitend uit te voeren door professionals.

 

De openlucht methode

Asbestsanering in de openlucht is het minst goed te beheersen. Het is daarom extra belangrijk dat, wanneer u dit zelf gaat doen, u goed oplet gedurende het proces. De asbesthoudende materialen dienen tijdens de verwijdering heel te blijven om zo het vrijkomen van asbestvezels te voorkomen. Verwijdert u asbestgolfplaten en breekt er een bij het weghalen, dan moet dit worden behandeld met speciale stoffen.

 

De containment methode

Van alle drie de methodes is deze het meest veilig. Containment wordt vooral toegepast bij binnensaneringen. Eerst controleert een asbestspecialist waar het asbest precies zit, vervolgens wordt daaromheen een ruimte gebouwd van een speciaal soort folie. Zo kunnen er geen asbestvezels ontsnappen. Met een speciale machine wordt de afgesloten ruimte op onderdruk gezet en door de afzuiging van de lucht worden rondvliegende asbestvezels opgevangen en wordt de lucht binnen het continue gezuiverd.

De glove bag methode

De glove bag methode is minder goed te controleren dan bij een containment, maar de veiligheid is beter te garanderen dan bij de openlucht methode. Het voordeel van van de glove bag, is dat het zowel binnen als buiten toegepast kan worden. De asbestverwijderaar zal eerst de bron van het asbest afsluiten door een couveusezak te plaatsen. In deze zak kan het asbest zonder gevaar vrijkomen, waarna deze volledig wordt gereinigd.

Mag u zelf asbest verwijderen?

In veel gevallen is het niet toegestaan om als particulier zelf asbest te verwijderen. Toch bestaan er wel uitzonderingen op de regel.

 

  • De totale oppervlakte van het asbesthoudende materiaal mag niet groter zijn dan 35 vierkante meter.
  • U moet er zeker van zijn dat er geen asbestvezels vrijkomen gedurende het proces.
  • Alleen hechtgebonden asbest mag door uzelf verwijderd worden.
  • Een week van tevoren moet u een sloopmelding indienen bij de gemeente.

 

Zolang u zich houdt aan de regels die gelden voor het verwijderen van asbest, is het veilig om zelf asbest te verwijderen. Zorg ervoor dat u wel blijft opletten, er is namelijk altijd een kans dat er asbestvezels vrijkomen. Draag daarom beschermende kleding, een mondmasker en handschoenen.

Asbest inventarisatie en advisering

Weet u niet zeker of er asbest aanwezig is in uw woning of bedrijfspand? Of is het onderzoek niet uitgevoerd door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Naast saneringen kunnen wij ook een quickscan of een volledige asbestinventarisatie voor uw uitvoeren. Asbest Totaal Herstel ontzorgt u van begint tot eind. Eén aanspreekpunt voor alle werkzaamheden: totale ontzorging!

Asbest Totaal Herstel

Naast het veilig verwijderen en afvoeren van asbest kunt u ons ook inschakelen voor het herstellen van van uw woning of bedrijfspand na het verwijderen van de aanwezige asbest.

Meer weten over:

Inventarisatie

Bij sloop of renovatie is het vanuit wet- en regelgeving verplicht voorafgaand een asbestinventarisatie…

Verwijdering

Als de asbestinventarisatie en sloopmelding akkoord zijn kan er begonnen met de asbest verwijderingen…

Direct bellen

Meer informatie of een offerte aanvragen.

Stuur ons een bericht

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

1000

+ Projecten

12

Jaar ervaring

1997

Actief sinds

365

Dagen 24/7