Asbest
Asbest werd zonder of met een bindmiddel verwerkt tot verschillende producten. Dit deed men door het te combineren met een bindmiddel zoals cement, karton, gipst of lijm. Vaak zijn in één product meerdere soorten asbest aanwezig. In de loop der tijd vindt door diverse invloeden aantasting van het bindmiddel plaats. Soms vergaat het bindmiddel helemaal. In het verleden zijn asbesthoudende materialen veelvuldig gebruikt, bijvoorbeeld in woningen en gebouwen. Later werd algemeen bekend dat asbest grote risico's voor de gezondheid met zich mee kan brengen.
Soorten asbest Er bestaan verschillende soorten asbestmineralen. Asbestvezels zijn onder te verdelen in twee hoofdgroepen: de serpentijnachtige of spiraalvormige, waaronder chrysotiel (ofwel witte asbest) de rechte of amfiboolachtige, waaronder anthophylliet (geel), crocidoliet (blauwe asbest), amosiet (bruine asbest), tremoliet (grijs) en actinoliet (groen) De meest gebruikte asbestsoort, ruim 85%, was chrysotiel/wit asbest. Verder is er amosiet/bruin asbest en crocidoliet/blauw asbest gebruikt (samen 15%). Blauwe en bruine asbest behoren tot de amfiboolgroep die gevaarlijker is dan serpentijngroep. Alleen aan de kleur van het ruwe asbest kan men zien tot welke soort het behoort. Na verwerking van het materiaal kan dat niet meer. Alleen laboratoriumanalyse kan dan nog uitsluitsel geven.
Toepassing in Nederland Nederland verwerkte van de geïmporteerde asbest ruim 80% tot asbestcement producten zoals golfplaten en waterleidingbuizen. Verder paste men het mineraal toe in diverse andere toepassingen zoals: brandwerende platen hittebestendig textiel isolatiemateriaal rem- en frictiemateriaal onderlagen van vloerbedekkingen in pakkingen en filters van de chemische- en voedingsmiddelen industrie Men schat dat er zo'n 3.500 asbestbevattende producten zijn. Gezondheidsrisico's
| |
Vanaf 2024 asbest verboden Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Dit betekent dat eigenaren van gebouwen met asbesthoudende dakbedekking deze voor die tijd moeten verwijderen.
Asbest Totaal HerstelWees er op tijd bij en laat u op een juiste manier adviseren. Naast advies en inventarisatie kunt u Asbest Totaal Herstel ook inschakelen voor het verwijderen en herstellen van asbest. Eén aanspreekpunt voor alle werkzaamheden: totale ontzorging!
U vind ons in het hart van Nederland, bijv. in Utrecht, Woerden, Bilthoven, Nieuwegein Zeist, Hilversum, Alphen aan den Rijn, Leiden etc.
Heeft u vragen? Of wilt u direct een offerte aanvragen? U kunt ons altijd bereiken via 085 - 48 95 840 of via info@asbesttotaalherstel.nl.
Meer weten over:
|
U kunt ons ook een bericht sturen via onderstaand formulier. |